site logo
Rubjerg Knude

Naturen ved Nordvestkysten

Når du hører navnet, kommer de fleste automatisk til at tænke på den storslåede natur, som man straks føler sig forelsket i. 

Herude vestpå møder Danmark uendeligheden. Her åbner himlen og havet op og naturen inviterer dig til at strække øjenene. Det er på en gang både forunderligt og foranderligt.

De brede, hvide sandstrande med de høje klitter ved Blokhus, Løkken og Nørlev, hvor lyset, den høje himmel og udsigterne imponerer over til den vilde vestenvind og de meget smukke klithedelandskaber, der bl.a. er en stor del af Nationalpark Thy

Nationalpark Thy

De bedste naturoplevelser

Den jyske nordvestkyst er som skabt til dig, der vil væk fra den travle hverdag og ud og nyde en enestående natur. Her kan du både finde rum til ro og fordybelse eller aktive udfordringer i det varierende terræn.

I den nordlige del af området må du ikke snyde dig selv for et besøg på Rubjerg Knude. Fyret, som står yderst og på toppen af klitten, blev landskendt, da en flytning blev iværksat for at undgå at fyret styrtede i havet. Nu står fyret i sikkerhed, og gæsterne kan komme ind i fyret, tage trappen op og nyde en helt enestående udsigt fra toppen.

 

Rubjerg Knude

Mod sydvest,  lige inden Jammerbugten overgår til  Thy, kan du besøge nordeuropas  største aktive kystlandingsplads i Thorupstrand

De blå kuttere har i årtier bedrevet havfiskeriet efter de gamle fiskemetoder og selv den dag idag trækkes kutterne op på stranden, hvor du på helt tæt hold kan se det bæredygtige kystfiskeri når fangsten landes og gøres klar til videresalg. 

Bulbjerg Thy

Besøg også et af landets eneste fuglefjeld: Bulbjerg

Bulbjerg er en 47 meter høj kalkstensknude, og i havet ud for Bulbjerg kan du ved lavvande skimte resterne af Skarreklit - en 16 meter høj kalkstensklippe, som indtil 1978 stod som en kæmpe "hugtand" i havet ud for Bulbjerg.

Besøg bunkerne på stedet og nyd en helt fantastisk udsigt fra toppen. Tag også trappen ned og oplev naturen og stranden nedenfor fuglefjeldet.

Enestående natur og fugleliv finder du også i fuglereservatet Vejlerne. Vejlerne er Nordeuropas største fuglereservat og rummer Danmarks største bestand af ynglende fugle. Vejlerne er et unikt og varieret naturområde på hele ca. 6000 hektar, hvor du kan besøge fugletårnene og betragte den enestående natur. 

Tæt på Vejlerne finder du også Svinklovene og Fosdalen, som er en del af Danmarks naturkanon. De to natursteder fik i 2018 et nationalt kvalitetsstempel og er dermed udpeget til at være blandt de 15 smukkeste natursteder i Danmark.  Begge steder er en del af Danmarks største indlandsklint Lien..

Svinklovene - Svinkløv

Svinklovene er navnet på en del af det dramatiske landskab ved Svinkløv Klitplantage, et 700 hektar stort statsejet område, hvorfra udsigten over hele kyststrækningen er enestående. Her kan du "strække øjnene" og lad blikket vandre  langs kysten - helt op til Rubjerg Knude i nordøst og til fuglefjeldet Bulbjerg i sydvest.  Området er også velbesøgt på grund af det anerkendte Svinkløv Badehotel og ikke langt derfra, kan du prøve at bestige bakkerne i Fosdalen.  

Fosdalen er en fredet regnvandskløft, der rejser sig 60 meter over havoverfladen og gennemskærer Lien skrænten. Fra plateauet ved Lerup Kirke, har Vor Frue Kilde sit udspring. En lille bæk, som har været søgt af mennesker for sit helbredende vand siden den tidlige middelalder.

Bøgsted Rende

Et besøg langs Nordvestkysten bør også rumme en tur til Nationalpark Thy - Danmarks største vildmark. Et stort uspoleret naturområde på 244 km2 på Jyllands vestlige skulder. Nationalparken rummer flere seværdigheder, som du ikke bør gå glip af. 

Både Klitmøller og Stenbjerg Landingsplads er en del af naturområdet, hvor nutidens surfermiljø kan opleves i skøn forening med de historiske vingesus.  Små maleriske fiskerhuse fra 1900 tallet pryder Stenbjerg, som sammen med fiskekutterne på stranden er et besøg værd. Kør forbi Bøgsted Rende og det fredede Lodbjerg Fyr, hvor du fra fyrets top kan opleve en helt fantastisk udsigt over det sydlige område af Nationalpark Thy. I fyrmesterboligen er der indrettet en lille cafe kaldet Kaffestuen, hvor du kan nyde stemningen sammen med en forfriskning og i den anden fløj er der indrettet udstilling omkring fyrets historie.

 

Lodbjerg Fyr

Et andet besøgsværdigt sted på Nordvestkysten, hvor der også er helt enestående natur og et smukt fyr er ved Bovbjerg Klint

Havet har tidligere gjort store indhug i landet, men et omfattende høfdebyggeri fra 1875-1933 har formået - næsten - at sikre kysten herfra. Fra klinten er der en helt unik udsigt over høfder og vandet. 

TIP! Skal du have den lokale smag af Bovbjerg, så skal du smage på den velkendte Vesterhavsost. Den har en yderst delikat konsistens og er fyldt med saltkrystaller, hvilket gør den til en smagfuld oplevelse.

Tæt på fyret på Gammel Damsgård lagres osten af Thise Mejeri, som er lavet på mælk leveret fra landmænd ved Bovbjerg.

 

Her på Nordvestkysten får Vesterhavets salt luften og livet til at smage af mere.

Læg også vejen forbi Naturpark Nissum Fjord - et smukt naturområde og et spændende fuglereservat ved Thorsminde, som omfatter fjorden og det omkringliggende natur- og kulturlandskab.  Besøg fugletårnet eller tag fjordruten, som går rundt om Nissum Fjord. Ruten er en 70 km afmærket rød rute, som passerer alle de små fjordhavne.

 

Husby klitplantage

Et andet spændende sted på Nordvestkystens er Husby Klitplantage syd for Thorsminde

Husby Klitplantage rummer sammen med Fosdalen begge certificerede Premium Router. Med ruten på 15 km i Husby Klitplantage får du gode muligheder for at nyde udsigten til det store Vesterhav, parabelklitter, skov og en lille hyggelig fjordhavn.

Både Husby Klitplantage, Bovbjerg Klint og Naturpark Nissum Fjord er en del af Geopark Vestjylland Geoparkerne rummer nogle af de steder, der bedst fortæller historien om, hvordan vores klodes landskaber er blevet dannet og ændret over millioner af år. Samtidig fortæller geoparkerne om, hvordan naturen og mennesket har tilpasset sig forholdene efter den sidste istid.

Oplev naturen og find overnatningsteder ved Nordvestkysten

Bovbjerg
Feriesteder
Stand up paddling i Klitmøller
Overnatning
Nordvestkysten villa vest 2020
Tag en bid af det vilde Nordvestjylland
Parferie ved vestkysten
Aktiv ferie ude vestpå
Surfer Nordvestkysten