Fyrtårnene langs Nordvestkysten

Foto: Destination Nordvestkysten

De lave kyster og sandrevler gjorde skibsfarten farlig om natten tæt på Danmarks kyster. Danmark er et ørige og siden vikingetiden, har skibsfarten været af stor betydning. 

For at forhindre de mange sejlskibe i at forlise langs Vestkysten, byggede man fra midten af det forrige århundrede fyrtårne som advarsel for sømændene, samt sømærker som hjælp til navigationen.

Rubjerg Knude Fyr

Hvis man ikke allerede kendte Rubjerg Knude Fyr i Lønstrup, så blev det i 2019 et nærmest verdenskendt, da man valgte at flytte det tunge fyr ca. 70 meter væk fra kysten, som efter mange år med hårde storme var faretruende tæt på at styrte i havet. Det 30 meter høje fyrtårn blev på en efterårsdag med stort tilløb fra både lokalbefolkningen og danske og udenlandske medier, stille og roligt rullet længere ind i landet og dermed sikret 10-20 år mere i sikkerhed. Området omkring Rubjerg Knude er et de mest besøgte turistmål i Nordjylland, og det er en stor oplevelse at tage trappen op i fyret og se den mageløse udsigt over kysten og havet. 

Fyret ligger i den imponerende vandreklit, som på det højeste punkt er knap 100 meter over havet og består af et ca. 40 meter tykt lag af flyvesand. Vinden river sandkorn løs af klinten og fører dem op over kanten, hvor de aflejres og gør at knuden fortsat vokser. Naturen har skabt et fænomen, som kun kan opleves her.

Fyrtårnet blev bygget i 1900 og man placerede det på det højeste sted og 200 meter væk fra kysten. men kun kort tid efter det stod færdigt, begyndte problemerne med sandfygningen. Fyrpasserens køkkenhave sandede til og klitten oven på kystskrænten voksede i højden, så skibene ikke kunne se fyrets lys eller høre tågehornet. I mange år forsøgte man at holde sandet væk fra fyret ved at køre store mængder fygesand væk, men i 1968 opgave man kampen mod naturen og driften af fyret forsvandt.

I 2016 blev fyret renoveret, for at skabe bedre forhold til de mange besøgende. Der blev lavet en indvendig trappe, så det nu er muligt at komme helt til tops i fyret og nyde udsigten. Der blev samtidigt lavet et imponerende kalejdoskop som rejser sig hele vejen op gennem tårnet og giver flotte genspejlinger.

Bovbjerg fyr

Foto:Destination Nordvestkysten

Bovbjerg Fyr

Endnu et fyr på kanten af Vesterhavet er Bovbjerg Fyr i Lemvig. Fyret står på Bovbjerg Klint hvor det har ligget siden 1877. Fra Fyrets top får man et syn udover havet, der strækker sig 16 sømil ved dage med god sigtbarhed. Fyret er 26 meter højt og når man har taget de 93 trin op til lanternen, bliver man mødt af både udsigt og ofte en kraftig vind. Fyret blev bygget som en advarsel om at man var kommet for tæt på Jernkysten, for at dæmme op for de mange tragiske skibsforlis. De omkringliggende høfder blev lavet for at forhindre havets grådige indhug på skrænten.

I dag er fyret en stor turistattraktion, og besøges af mange tusinde gæster og fungerer i dag som et kulturhus drevet af frivillige. I Fyrmester Rudes Stue er der indrettet en hyggelig cafe og hver måned kan ses nye kunstudstillinger.

Lodbjerg Fyr

Midt i Nationalpark Thy ligger Lodbjerg Fyr. Fra det 35 meter høje fyrtårn har man udsigt over det barske landskab med klitplantagen, klitheden og de forrevne klitter. I klart vejr er det en storslående udsigt, der møder øjet med Limfjorden mod Syd og langt ind i landet mod øst samt den uspolerede natur mod nord. Fyret blev bygget af granitblokke fra Bohus i Sverige i 1883 og restaureret i 2019, og har nu en flot udstilling med fyrets historie. Fra fyret er der mange vandreruter ud i den uberørte natur i Thy i klitterne mellem Lodbjerg og Lyngby.

Find fyrtårnene

Liste
Kort
Rubjerg Knude
Foto: Lønstrup Turistbureau

Rubjerg Knude

Rubjerg Knude Fyr er en af Nordjyllands største turistattraktioner. Helt ude på kanten af den imponerende Rubjerg Knude vandreklit, står fyret. Fra toppen af fyret findes en af de mest imponerende uds...

Læs mere
Bovbjerg Fyr
Foto: Destination Nordvestkysten

Bovbjerg Fyr

Bovbjerg Fyr fungerer i dag som et kulturhus og drives af 160 frivillige, som finder på skøre, skæve og sjove arrangementer, hvor fællesskabet er en stor drivkraft.

Du kan opleve alt fra klassisk kam...

Læs mere
Hirtshals Fyr
Foto: Hirtshals Turistbureau/Feriehusudlejning

Hirtshals Fyr

Oplev byens smukke vartegn, som med sine 35 meter stolt lyser over byen. Fra fyrets top er der en skøn udsigt over vestkysten, havet og Hirtshals by. Lær mere om fyrets historie i maskinstuen.

Læs mere
Lodbjerg Fyr - Trædesten i Nationalpark Thy
Foto: Destination Nordvestkysten

Lodbjerg Fyr - Trædesten i Nationalpark Thy

Midt i Danmarks største vildmark - Nationalpark Thy - ligger Lodbjerg Fyr. 

Fyret er bygget i 1883 af granitblokke fra Bohus i Sverige og ligger på en 13 meter høj morænebakke. Selve fyret er 35 mete...

Læs mere
Det Nordatlantiske Fyr i Hanstholm
Foto: Thy Turistforening

Det Nordatlantiske Fyr i Hanstholm

Det Nordatlantiske Fyr i Hanstholm - mødestedet mellem kunst og natur. Fremtidens Hanstholm Fyr arbejder med kunst, natur og mennesker.

Læs mere

Følg os:

VisitNordvestkysten © 2024
Danish