©  Foto:

Agger - Fiskerleje i Nationalpark Thy

Det lille fiskerleje Agger ved Vesterhavet er kendetegnet ved sin unikke placering ved både hav, sø, skov og fjord.

Den lille kystby ligger i et skønt område i den sydlige del af Nationalpark Thy, og det enestående dyre- og fugleliv på Agger Tange gør et besøg i Agger til en særlig oplevelse.

Her er brede, hvide sandstrande og mulighed for at gå på ravjagt eller opleve den særprægede natur til fods eller på cykel ad forskellige skiltede ruter. 

Danmarks længste handicapsti

Stien fører fra parkeringspladsen ved klitterne for enden af Vesterhavsgade, op på klitten, hvor du enten kan dreje til venstre for at komme på en asfaltvej i retning af Agger Tange, den sydligste del af Nationalpark Thy, der med sit fuglereservat indbyder til at iagttage fuglene til alle årstider. 

Vælger du at dreje til højre, kommer du mod Lodbjerg Fyr, der kan anes i det fjerne, og hvor Flade Sø ligger lige bagved klitterne.

Agger har også en lystbådehavn, der ligger ved Nissum Bredning, Limfjordens vestligste del. Her finder du en lystfiskerbutik, restaurant Agger Darling, og Agger Havn Feriecenter med sine lejligheder og en indendørs swimmingpool. De små fiskerhytter ved fjorden giver stedet en særlig atmosfære.

Besøg gerne Aggers lille idylliske kirke, der hele to gange har måttet flyttes på grund af sandflugt.

De sorte huse

I Agger finder man også en samling af karakteristiske træhuse, hvis historie er knyttet til kystsikringen.

"De Sorte Huse" var arbejdsplads for Vandbygningsvæsenet i begyndelsen af 1900-tallet. Vandbygningsvæsenet havde forskellige værksteder i husene, og herfra blev materialer kørt på jernbane ud til de 29 høfder, der blev anlagt dengang for at begrænse havets nedbrydning af kysten.

I dag er De Sorte Huse ramme om forskellige kulturelle arrangementer i løbet af året, og her finder man også en udstilling om byens og kystfiskeriets historie. Derudover finder du også et "madpakkehus".

Aggers historie i ét hus

Fiskerhuset udgør et lille museum der fortæller om fiskernes liv i gamle dage og om byggeskikken ved Vestkysten.

Informationscentret Svaneholmhus

På Agger Tange finder du også informationscentret Svaneholmhus ved færgehavnen helt nede på sydspidsen af tangen.

Stedet er et naturligt knudepunkt for forskellige former for trafik, da det er muligt at komme dertil både i bil, til fods, på cykel og i kajak eller båd.

Her kan du lære mere om områdets natur og kulturhistorie, få tips til sjove aktiviteter samt finde informationsmateriale og guider. 

Svaneholmhus er åbent hver dag hele året rundt fra klokken 6.00 til sidste færge.

Følg os:

VisitNordvestkysten © 2024
Danish