©  Foto:

De sorte huse i Agger - Formidlingspunkt i Nationalpark Thy

Tæt ved Vesterhavet i Agger, Thy, ligger de smukke gamle træhuse, De Sorte Huse, som blev opført i forbindelse med Vandbygningsvæsenets arbejder med kystsikring. 

 

 

I dag indeholder De Sorte Huse blandt andet en udstilling om Aggers historie og kystsikringen. Du kan også sidde indenfor og nyde din madpakke.

Herudover benyttes de sorte huse til kulturarrangementer. Husene var oprindeligt røde, men blev senere malet sorte.

Langs med kysten og ud på høfderne blev der anlagt en smal skinnevej, som Vandbygningsvæsenets tog kørte materiale ud til byggeriet. Ved høfderne arbejdede man med kraner for at løfte elementerne på plads.

Under byggeriet beskæftigede man både lokale, der havde brug for at supplere indtægten fra fiskeriet, og såkaldte vesterhavsbørster, der rejste rundt og arbejdede ved kystsikringen.

Selv børn var beskæftiget ved de første høfdebyggerier. De havde til opgave at slå søm i de pæle, der skulle nedrammes i havbunden. Sømmene skulle sidde så tæt, at de forhindrede angreb af pæleorm. Nogle børn klarede at slå 10.000 søm i om dagen.

Besøg også Fiskerhuset, som formidler Aggers historie. 

Agger har en imponerende handicapsti, Danmarks længste, som giver gode muligheder for kørestolsbrugere til at komme helt ud i klitterne i Nationalpark Thy.

Områdets lange flotte sandstrand indbyder til badeferie. Placering mellem Vesterhavet og Limfjorden gør Agger til et eldorado for lystfiskere, surfere, badegæster og vandrer. 

Cykelruten ”Vestkystruten”, Nationalcykelrute nr. 1 går gennem Agger. 

Panoramarute 410 Oplev naturens kræfter går ligeledes gennem Agger.

Følg os:

VisitNordvestkysten © 2024
Danish