©  Foto:

Lodbjerg Fyr - Trædesten i Nationalpark Thy

Midt i Danmarks største vildmark - Nationalpark Thy - ligger Lodbjerg Fyr. 

Fyret er bygget i 1883 af granitblokke fra Bohus i Sverige og ligger på en 13 meter høj morænebakke. Selve fyret er 35 meter højt og en lille bitte smule skævt, da man under 2. verdenskrig forsøgte at grave en tunnel fra fyret til en bunker bagerst i fyrhaven.

Blinket kan ses 35 km væk på Vesterhavet. Indtil 1932 var Lodbjerg Fyr petroleumsdrevet. Herefter blev der installeret en del automatik og elpærer. Fyret blev fuldautomatiseret i 1967.

I dag har skibstrafikken GPS - men Lodbjerg Fyr lyser stadig.

Som besøgende kan du få adgang til fyrtårnet mod en beskeden betaling. 

Fra toppen af fyrtårnet har du en fantastisk udsigt over et barsk landskab, domineret af klitplantagen, klitheden og de forrevne havklitter. Du kan se til Limfjorden mod syd, langt ind i landet mod øst og lade blikket glide over uspoleret natur mod nord. 

Lodbjerg Fyr blev i 2019 restaureret og har en flot udstilling med fyrets historie fra byggeriets begyndelse til i dag. 

I fyrmesterboligen driver frivillige en lille café, som tilbyder kaffebord og kage.

Der er blevet installeret automatisk døråbner/lukker i Lodbjerg Fyr. Det betyder at fyrtårnet er åbent alle dage fra 07:00 - 21:00.

Informationshus om Nationalpark Thy på Lodbjerg Fyr
Når du besøger Lodbjerg Fyr kan du møde de frivillige fyrværter og høre dem fortælle om livet på fyret i forskellige perioder, klithedens sjældne planter og meget andet omkring fyrets historie og områdets natur.

Nationalpark Thys frivillige fyrværter tager imod gæster ved fyret på torsdage, lørdage, søndage og helligdage til og med oktober.
Du finder fyrværterne i gården i tidsrummet 11.00-16.00.
 
Kl.11.30 inviterer de gæster med på en guidet tur omkring fyret.

Aktiviteter i Nationalpark Thy
Fyret er udgangspunkt for vandreture ud i Thys mest uberørte naturlandskab – klitterne mellem Lodbjerg og Lyngby.

En markeret sti fører til den høje klit Penbjerg. Øst for stien ligger 9 bronzealderhøje, der dog er meget svære at få øje på.

Tæt ved fyret er der en hyggelig bålplads og shelter. 

Grøn rejse i Nordjylland
Det er nemt at komme rundt i Nordjylland med offentlig transport. Planlæg din rejse med bus, tog og Plustur på rejseplanen.dk. Hvis du booker en Plustur hos Nordjysk Trafik kan du endda blive kørt helt til døren. 

Følg os:

VisitNordvestkysten © 2024
Danish