Nordsøen Oceanarium, Hirtshals

Hummerbørnehave: Hirtshals kan blive hummerhovedstad om få år

8.9.2022
Foto: Nordsøen Oceanarium

En lille et-værelses lejlighed i en ”hummerbørnehave.” Sådan starter flere hundrede bittesmå hummerlarver livet hos Nordsøen Oceanarium.

Der skal nemlig hummerliv på revene i havstrækningen mellem Hirtshals og Løkken igen efter års overfiskning. Lykkes projektet, kan det sende Hirtshals ud på et sandt hummer-eventyr.

Projektet bydes velkommen alle steder fra, og det er lokale fiskere, der leverer de gydemodne hummere, der leverer æggene til opdræt. Lykkes projektet er der atter mulighed for bæredygtig hummerfiskeri i området til glæde for både restauranter, fiskerierhvervet – og Hirtshals som sådan.

”Der har været overfisket mange år, og det er det, vi nu arbejder på at reparere ved at genskabe bestanden af sorte hummere på revene. ”

Sådan fortæller Martin Riis, Akvariechef på Nordsøen Oceanarium. Her har man hos Nordsøens Forskerpark, der har til huse under samme tag, kastet sig aktivt ind i et vende den udvikling i et samarbejde med blandt andet lokale fiskere, lokale foreninger og DTU Aqua. 

Hummerbørnehave

Foto:Destination Nordvestkysten

Martin Riis fortæller om de små hummere foran den hvide cylinder, der lige nu rummer 565 små bitte hummere. Det er ikke mange dage siden, han steg ombord på en mindre båd for at sætte en ny flok hummere ud til den flok, der allerede er sat ud ved revene.

Han er ikke i tvivl om, at projektet har kimen til at blive stort.

For der er mange perspektiver i hummerprojektet, og den historie om bæredygtighed, som Hirtshals også gerne vil være en større del af.

”Der er jo ingen tvivl om, at hvis vi her i Hirtshals er verdensmestre i bæredygtigt hummerfiskeri, så vil det give byen opmærksomhed, fordi vi både har et bæredygtigt projekt, kan levere hummere til restauranterne, men også arbejde til vores lokale fiskere,” siger Martin Riis.

Hummerbørnehave

Foto:Destination Nordvestkysten

Hummere i egen hummerbørnehave

De små hummere går i adskilte ”lejligheder,” i det man hos Nordsøen Ocenarium kærlig omtaler som ”hummerbørnehaven,” og det er der en ganske særlig grund til.

”Jamen, de er jo altså kannibaler, og de æder hinanden uden nåde, hvis vi ikke holder dem adskilt,” siger Martin Riis med en hovedrysten.

Lige nu ligger 565 af dem i en stor cylinder, en såkaldt aqua hive, specielt udviklet til hummere i hver deres lille ”lejlighed.”

Hummerne sættes ud på revene ved Hirtshals, Lønstrup og Hirtshals, når de er 2-3 måneder gamle, og det sker med enten hjælpe fra dykkere eller ved at ”trække” en stor 25 meters slæbeslange på havbunden i 12-16 meters dybde.

Projektet, der har kørt siden 2018 skrider heldigvis fremad, og på et halvt år er der gjort 5.000 hummere klar til udsætning, og går alt, som det skal, så kan der fiskes fine ½ kilos sorte hummere lige til at sejle ind til byens restauranter om 4-6 år, fortæller Martin Riis.

Hummerprojekt, Nordsøen Ocenarium

Foto:Nordsøen Oceanarium

Hummer som lokal delikatesse

”Det bliver supergodt at få bestanden op igen, for projektet ude på revene vil jo også gøre hummerne mere tilgængelige prismæssigt,” siger Simon Emil Christensen, der er indehaver og kok på den lokale Restaurant Abstrakt. Her glæder man sig til, at hummerfiskeriet kan vende tilbage til at være en regulær fangstmulighed og ikke den bifangst, de sorte hummere ofte er i fiskernes net.

Sort hummer er da heller ikke noget, der bliver servet ret ofte i restauranten, og Simon Emil Christensen vurderer, at det nok er cirka en gang ugentligt.  

Simon Emil Christensen er til gengæld ikke i tvivl om, at historien med hummerne på de lokale rev kan være med til at trække nye gæster til Hirtshals og byens restauranter.

”Det er jo ikke bare de lokale, der snakker rigtigt meget om de her hummere. Der er mange her i restauranten, der nævner det, når de kommer her.

”Og fra vores synspunkt er det jo på ingen måde charmerende at have et udrydningstruet dyr på menuen, og derfor vil det jo være fantastisk, at bestanden kommer tilbage til det, den var engang,” siger han.

Restaurant Abstrakt

Foto:Destination Nordvestkysten

En rigtig god historie

Hos Destination Nordvestkysten, der sammen med en række lokale aktører og den lokale turistforening, står bag Hook & Cook, der løber af stablen i Hirtshals lørdag, 10. september, er der også begejstring over de små hummere i hummerbørnehaven.
”Det er jo en fantastisk god historie og initiativ i sig selv, men det er også en af den slags tiltag, der kan være med til at trække nye målgrupper af turister til Hirtshals, fordi historien både har en bæredygtig vinkel på grund af, at hummerne kan landes helt lokalt, men også fordi den understøtter den DNA, der er Hirtshals´ ved at skaffe arbejde til fiskerne, men i en ny form, fordi den gør op med tidligere tiders overfiskeri,” siger Belinda Brix Bertelsen, projektchef hos Destination Nordvestkysten.

 

Yderligere oplysninger kan fås hos:

Martin Riis, Nordsøen Oceanarium, 23 48 56 96

Belinda Brix Bertelsen, 41 91 11 63.

Følg os:

VisitNordvestkysten © 2024
Danish