En lys ide - også 50 år efter
Dagens turister går efter unikke oplevelser: Heldigvis kan en lys ide blive ved med at give efter over 50 år
af Anne Helene Kahr Thomsen
Tranum Lys og Glas har for længst rundet de 50 år, men ejer Johnna Skydt Andersen er slet ikke færdig med at udvikle forretningen, der startede som et lysstøberi i 70'erne. Det er dog slut med masseproduktion, for dagens turist vil have den gode lokale historier og kvalitet med i købet. Den klarer Johnna Skydt Andersen blandt andet ved at designe kopper med et meget lokalt islæt. Og de går som varmt brød.
Foto:Destination Nordvestkysten
Turister vil have kvalitet og historier
Johnna Skydt Andersen var derfor heller ikke sen til at tage opgaven, da hun fik en opgave fra Destination Svinkløv-Slettestrand-Thorupstrand, hvor hun fik til opgave at designe en ny kop, der fortæller den lokale historie.
Det er jo sandet, havet og himlen, forklarer hun om koppens design, der allerede har givet ventelister.
”Jeg kan klart se, at folk gerne vil købe produkter, der både er af kvalitet, men også har en historie. Det er også derfor, den her kop er blevet populær. Den er lokalt produceret, håndlavet og fortæller ovenikøbet en lokal historie om tre ting, som i høj grad sætter dagsorden for vores liv her på kanten af Jammerbugten,” siger hun.
Foto:Destination Nordvestkysten
Svigerfar fik lys ide
Det var faktisk svigerfar, der først så lyset for mere end 50 år siden. Her satte han i løbet af 70´ erne en stor produktion af håndlavede og hånddyppede lys i gang.
Meget er sket siden, men rammen er stadig den hyggelige gård på bakken ved Tranum i Jammerbugt.
Her er det nu Johnna Skydt Andersen, der er eneejer af stedet, hvor hun også driver bed and breakfast.
I dag produceres der ikke lys på gården mere, men i stedet er der indgået en aftale med et dansk firma, der står for at levere lys i et væld af farver og former.
”Der er nu stadig godt gang i salget af lys. De tyske turister har jo tradition for, at de skal have en lille gave med hjem til hundepasseren, børnene eller hvem der nu ellers er blevet hjemme, og så kommer de her forbi og finder noget, fortæller Johnna og tilføjer:
”Jeg har allerede solgt de første julelys, inden sommersæsonen overhovedet er kommet i gang. ”
Foto:Destination Nordvestkysten
Fornyelse er en nødvendighed
Kunsthåndværket er der til gengæld fortsat masser af gang i med eget glas- og keramikværksted og et omfattende udbud af lys, brugskunst og den ”hemmelige sti” bag gården, hvor børn og eventyrlystne sjæle kan gå på eventyr. Den udvikler sig også hele tiden med nye fabeldyr, trolde, planter og andre eventyrlige indslag af glas og keramik.
Sidste skud på stammen er danskproduceret vin fra et firma i Kolding.
”Man er jo nødt til at blive ved med at forny sig – og jeg tror faktisk nærmest heller ikke, at jeg kan lade være,” smiler Johnna Skydt Andersen.