VisitNordvestkysten

Agger

Agger er et lille fiskerleje ved den jyske vestkyst i Thy, som hvert år besøges af mange turister.

Agger er kendetegnet ved sin unikke placering ved både hav, sø, skov og fjord.

Den lille kystby ligger i et skønt område i den sydlige del af Nationalpark Thy, og det enestående dyre- og fugleliv på Agger Tange gør et besøg i Agger til en særlig oplevelse.

Her er brede, hvide sandstrande og mulighed for at gå på ravfiskeri eller opleve den særprægede natur til fods eller på cykel ad forskellige skiltede ruter. 

Agger er også kendt for at have Danmarks længste handicapsti. Stien fører fra parkeringspladsen ved klitterne for enden af Vesterhavsgade, op på klitten, hvorefter der er mulighed for enten at dreje til venstre for at komme på en asfaltvej i retning af Agger Tange, den sydligste del af Nationalpark Thy, der med sit fuglereservat indbyder til at iagttage fuglene til alle årstider, eller til højre, hvor retningen er mod Lodbjerg Fyr, der kan anes i det fjerne, og hvor Flade Sø ligger lige bagved klitterne.

Agger har også en lystbådehavn, der ligger ved Nissum Bredning, Limfjordens vestligste del. Her findes en lystfiskerbutik, en sommerrestaurant og Agger Havn Feriecenter med sine lejligheder og en indendørs swimmingpool. De små fiskerhytter ved fjorden giver stedet en særlig atmosfære.

Besøg gerne Aggers lille idylliske kirke, der hele to gange har måttet flyttes på grund af sandflugt.

I Agger finder man også en samling af karakteristiske træhuse, hvis historie er knyttet til kystsikringen. "De Sorte Huse" var arbejdsplads for Vandbygningsvæsenet i begyndelsen af 1900-tallet. Vandbygningsvæsenet havde forskellige værksteder i husene, og herfra blev materialer kørt på jernbane ud til de 29 høfder, der blev anlagt dengang for at begrænse havets nedbrydning af kysten. I dag er De Sorte Huse ramme om forskellige kulturelle arrangementer i løbet af året, og her finder man også en udstilling om byens og kystfiskeriets historie. Derudover finder du også et "madpakkehus".

Fiskerhuset udgør et lille museum der fortæller om fiskernes liv i gamle dage og om byggeskikken ved Vestkysten.

På Agger Tange finder du også informationscentret "Svaneholmhus". Det ligger ved færgehavnen helt nede på sydspidsen af tangen. Stedet er et naturligt knudepunkt for forskellige former for trafik, da det er muligt at komme dertil både i bil, til fods, på cykel og i kajak eller båd. Her kan du lære mere om områdets natur og kulturhistorie, få tips til sjove aktiviteter samt finde informationsmateriale og guider. Svaneholmhus er åben hver dag hele året rundt fra klokken 6.00 til sidste færge.