Hirtshals, Tornby & Tversted
Det kan du opleve
I Hirtshals, Tornby og Tversted finder du storslået natur og spændende attraktioner hele året rundt!
Besøg Nordeuropas største akvarium, oplev Hirtshals Fyr - byens smukke vartegn - eller prøv en masse aktiviteter med hele familien i Fun-Park.
Men det er ikke det eneste, som områderne har at byde på:
De skønne naturområder lægger også op til en masse spændende aktiviteter som bl.a. surfing, kanoture, fiskeri og vandreruter - og der er sikkert noget for dig!
Fordyb dig mere i byernes historie og kultur nederst på siden!
Din ferie i Hirtshals, Tornby & Tversted
Kom på ferie ved 30 km lange kyststrækning med storslået natur af hvide sandstrande, brusende Vesterhav og smukke klitplantager. Hirtshals, Tornby & Tversted er hyggelige kystbyer, som byder på et bredt udvalg af overnatningsmuligheder, gode spisesteder og skønne ferieoplevelser - her bliver I mødt med stor gæstfrihed og godt værtskab.
Praktiske informationer
Er du ved at være klar til turen til Hirtshals, Tornby eller Tversted, men mangler du lige at få de sidste praktiske ting på plads, så kan du med Hirtshalsguiden og vores informationer forneden sikre dig, at der er helt styr på tingene.
Tag bussen med NT
Nemt, hurtigt og bekvemt! Hop på bussen til Hirtshals, Tornby & Tversted med Nordjyllands Trafikselskab. Læn dig tilbage og brug den grønnere rejsetid på at planlægge dit besøg eller bare nyde turen.
Læs mere om Hirtshals, Tornby & Tversted
Få et større indblik i kulturen, historien bag og dét som gør feriebyerne så populære.
Hirtshals - det maritime knudepunkt
Seks timer og en masse knofedt kræver det at pudse linserne på Hirtshals Fyr, så fyret kan lyse klart de fulde 25 sømil fra land. Her - i 35 meters højde - byder Hirtshals verden velkommen med udsigt til Vendsyssels klitlandskab, bølgerne og windsurferne i Skagerak.
Herfra kan man se sejlrenderne, der tegner sig, når færgerne fra Norge, Island og Færøerne begiver sig frem og tilbage.
Hirtshals er sandeligt et maritimt samlingspunkt, og huser en af Danmarks største erhvervshavne!
Historien om fiskeriet, og hvordan havet har været byens livsnerve de sidste hundrede år, folder sig ud, som man begiver sig rundt i byen og på havnen.
Ved kajen ligger gamle fiskekuttere. Her er blandt andet en smuk, lyseblå snurrevod-trækutter et flydende stykke dansk kulturarv. Og her fra havnen kan nysgerrige også tage på havnerundfart om sommeren.
Foto:Destination Nordvestkysten
Fisk i fokus
Hvis man selv vil prøve kræfter med at fiske, så er der næsten fangstgaranti, hvis man smider snøren på Vestmolen eller tager på ture og fisker på det åbne hav ved den Norske Rende og Det Gule Rev!
Man behøver dog ikke tage til havs og blive søsyg for at komme tæt på havets vidundere i Hirtshals.
Man kan nemlig også komme med under overfladen i Nordeuropas største akvarium: Nordsøen Oceanarium, og stå ansigt til ansigt med Nordsøens dyreliv året rundt - for eksempel fiskestimer og den kæmpestore klumpfisk!
Ved særlige lejligheder kan man også smage fiskeanretninger, fodre fiskene og klappe en rødspætte.
Hirtshals er et af de steder, hvor der landes flest rødspætter i Danmark, og på auktionerne går kutternes fangst for højestbydende. Om nogle år håber fiskerne endda, at dagens fangst inkluderer sorthummer, hvis planerne om at genskabe hummerfiskeriet langs kysten mellem Løkken og Hirtshals bærer frugt.
Ved kajen kan man købe frisk fisk direkte fra de små kuttere, som kommer ind med dagens fangst.
Foto:Destination Nordvestkysten
Fiskefestivallen - den årlige tradition
I august står Hirtshals på den anden ende, når en årlig fiskefestival løber af stablen. Her fortælles historien om fiskens vej fra hav til skib, fra skib til butik og fra butik til bord gennem aktiviteter for børn og voksne!
Oplevelser for alle
Man kan opleve den levende havn, komme på rundtur i havnebassinet og smage havets herligheder hos de mange aktører, der byder på fristelser i mundrette portioner.
Festivalen tiltrækker også dygtige kokke og højtprofilerede nordjyske restauranter, som med stærk koncentration dyster i den skarpe konkurrence om at vinde konkurrencen om at lave de bedste lokale retter!
Ingredienserne er alle fra Nordjylland, og hvert år udvælges en fiskeart som hovedingrediens, som alle kokke anvender i deres ret - en fiskeart, som kan fanges i Hirtshals naturligvis.
Mange af restauranternes bidrag i konkurrencen er at finde på menuerne efterfølgende.
Oplev også når marinører - ja, det hedder de, der har forstand på at marinere de omega 3-holdige, sølvfarvede fisk- kommer fra hele landet for at konkurrere om at lave de bedste sild - gammeldags modnet, selvfølgelig, for sådan gør man i Hirtshals! Her lader man silden lagre på tønde i mindst tre måneder, så man opnår en afrundet og fyldig smag.
Disse særlige sild fra konkurrencen kan man selvfølgelig smage på, og senere finde i butikkerne.
Foto:Hirtshals Turistbureau
Bjesk - en lokal specialitet
Ingen sild uden snaps. For udover lokale retter og fisk, konkurrerer man også om at lave den bedste bjesk, som man nord for Limfjorden kalder for kryddersnaps.
Hirtshals er kendt for klitbjesken, ”den forebyggende medicin”, som blev fremstillet under krigen af "bjeskens dronning” - sygeplejerske Signe Hansen.
På byens museum kan man lære om Signe Hansen og om porse, lyng og de mere end 50 andre planter, der vokser vildt i klitlandskabet ved Hirtshals, og er nogle af ingredienserne i bjesk.
Medbringer man en flaske klar snaps, kan man få den smagsat med sine favoriturter og tage sin egen bjesk med hjem!
Flere steder i og omkring Hirtshals kan man smage og købe forskellige variationer af bjesk. For eksempel på Tornby gl. købmandsgård, hvor man også kan købe andre egnsspecialiteter eller drikke kaffe i den 200 år gamle stue.
Foto:Destination Nordvestkysten
Tversted
Tversted er en klassisk badeby med et stort og trofast antal besøgende, som elsker Tversted for de betagende solnedgange, stranden, kunsten, jazzen og den ægte feriestemning – en stemning af ro, afslappethed og overskud til at nyde livet.
Den populære, hvide Tversted Strand har god plads til alle. Børnene kan lege i vandkanten og i klitterne. Hundene er velkomne til at køle sig i det friske hav. Bilerne holder i flere rækker, og fra sidst i juni til midt i august våger Trygfondens Badetårn over badesikkerheden.
Et stop hos et af ishusene er et must, når du besøger Tversted i sommerhalvåret. De små ishuse har fornøjet mange isglade nordjyder og turister. Især det velsmagende guf er svær at stå for.
I klitterne i Tversted er der gemt små perler rundt omkring. I området kan du nemlig finde mange bunkers, men hold godt øje! De er godt gemt af vejen, og nogle af dem har endda fået ny funktion som garage, vinkælder eller andet.
Her er også noget for de aktive natur-entusiaster! Natur omkring Tversted indbyder desuden også til skønne vandre-, cykel- og rideture.
Få en virtuel rundvisning
Vær med til at udforske Hirtshals, Tornby og Tversted, når vi tager turen rundt i feriebyerne på Puch Maxi.