Mindepark for Jyllandsslaget

8645. Så mange unge britiske og tyske marinesoldater omkom på de 240 krigsskibe, der deltog i det voldsomme slag den 31. maj og 1. juni 1916.

Den Internationale Mindepark vil gøre dig meget bevæget. Krigens gru, lidelser og rædsler går op for dig, når du forstår det store omfang af tabte menneskeliv på bare ét døgn. Her er stof til eftertanke.

Historisk besøgssted - Mindepark for historiens største søslag

Mindeparkens fundament er det barske, men smukke klitlandskab ved Thyborøn med udsigt til Nordsøen, hvor slaget fandt sted 100 kilometer ret mod vest.

Mange omkomne engelske og tyske søfolk skyllede i land på den jyske vestkyst i dage og uger efter slaget. Mange af dem er begravede på danske kirkegårde side om side med danskere.

Mindeparken er ment som en gestus for krigens ofre. Parken ligger på neutral grund - som Danmark var under første verdenskrig. Mindeparken tilkendegiver respekt for tabte menneskeliv uanset nationalitet.

Mindeparken blev indviet ved en højtidelighed den 1. juni 2016 med gæster fra ind- og udland. Parken skelner ikke mellem engelske og tyske soldater. Den viser krigens voldsomhed og de enorme menneskelige tab.

Der er 25 store granitsten – et for hvert sunket krigsskib - og nogle hundrede mindre skulpturer til minde om og ære for de faldne søfolk. Granitstenene symboliserer de forliste skibes stævn lige inden, de forsvinder i dybet.

Parken er endnu ikke færdig. Omkring de enkelte granitstævne bliver der med tiden opstillet en figur for hver person, der omkom ved det enkelte skibs forlis. Når parken er færdig står der 8645 figurer, der er tænkt som individuelle mindesmærker.

Du kan opleve stedet på egen hånd eller få en guidet rundvisning.