©  Foto:

Løkken Sømærke

Sømærket er et kendt vartegn for Løkken, som kan ses på alt fra Bolcheriets bolcher til Løkken Koncerts plakater. Men i gamle dage tjente det et helt andet formål.

I gamle dage blev mange skibe ofre for Vesterhavets lunefuldhed. En skelsættende episode fandt sted i 1847, da et engelsk sejlskib kæntrede ud for Harboøre, og størstedelen af mandskabet druknede. Redningsauktionens leder C. B. Claudi indså, at der måtte handles, før historien gentog sig. Det blev startskuddet til Det Nørrejydske Redningsvæsen og sømærkerne. Der blev mellem 1884 og 1885 påbegyndt byggeriet af 23 unikke sømærker ved Vesterhavets kystbyer. Med deres hjælp kunne man altid se præcis hvilken by, man sejlede udfor. Løkkens eget sømærke stod færdigt i 1898. Løkken fik også et nyt redningshus, med plads til spritnye redningsbåde. Sømærkerne og redningshusene forbedrede kystsikkerheden, og de mange tragiske strandinger blev snart fortid.  

I dag er der kun 11 sømærker tilbage, som alle blev fredede i 1997. Sømærket i Løkken kan i dag opleves for enden af Sømærkevej, men der har det ikke altid stået. I 1977 blev det nemlig genopført et nyt sted – fordi det gamle træ var råddent og tæret, og fordi kystlinjen havde flyttet sig væk fra sømærket. Den lokale tømremester Carl Johannes Christensen stod i spidsen for projektet. Den nye konstruktion blev belyst i 1986 med støtte fra Løkken Borger -og Håndværkerforening. Redningshuset i Løkken er blevet opdrageret flere gange med tiden, og det oprindelige er blevet nedlagt. Den nyeste version er lavet om til kystfiskerimuseum, og kan opleves på stranden for enden af Ndr. Strandvej.

Følg os:

VisitNordvestkysten © 2024
Danish