©  Foto:

Færchvillaen

Villaen i centrum af Holstebro blev opført i 1905 og var i Færch-familiens eje indtil Holstebro Kommune i 1967 købte den for at bruge den som en central del af det kommende museumskompleks.

Villaen er tegnet af Arkitekten Andreas Clemmensen og er opført i Palæstilen, en stil der var meget typisk for perioden 1900-1910.

Facaden er hvidtet og taget var originalt dækket med smukke, gamle blådæmpede tegl. De fåes ikke mere, så nu er det sprøjtelakerede sorte teglsten. Taget er skåret af i begge sider, helt ned til gesimsen; det, man kalder helvalmet tag. For at gøre taget let, er det forneden svajet en lille smule ud.

Facaden er pyntet rundt om hoveddøren og i siderne med kvaderlisener, lidt fremspringende lodrette bånd, der er delt op i felter. Hoveddøren står i træ, forsynet med et vindue med træudskæringer over fløjdøren. Over døren er der et 3-delt vinduesparti og en balustrade. Øverst en fornem gavl, der er smukt udsmykket.

Når man går om i parken, kan man se et midterparti med en stor, barokagtig gavl over, og i sydsiden er der en altan med balustrade, det hele båret af søjler.

Bygningen til venstre rummede køkkenregionerne og ovre på den anden side af vejen ligger den oprindelige tobakstørrelade og gartner- og chaufførbolig.

I nutiden har arkitekt Hanne Kjærholm med stor indføling bygget til dette hus, da man i 1981 udvidede og flyttede Kunstmuseet ovre i den nye bygning. (Kilde: "Her var engang - Henrik Hoffmeyer")

Følg os:

VisitNordvestkysten © 2024
Danish