©  Foto:

Amtmandshaven

Den store skønne amtsmandshave er formentlig anlagt allerede i 1820'erne. Oprindelig var flere lignende haver i Hjørring, men haven ved Amtmandsboligen er den eneste, der er bevaret.

Havens klenodier er det lille lysthus samt en pergola med efeu. Foran amtmandsboligen er der et lille anlæg med græs og træer, hvor man kan nyde sin madpakke eller blot slappe af i de skønne omgivelser.

Fra haven har du udsigt til smukke Amtmandsbolig i der er  tegnet af den nyklassicistiske arkitekt Hack Kampmann. Bygningen er en elegant repræsentant for Kampmanns tid som kgl. bygningsinspektør i det nordlige Jylland i perioden 1892 til 1920.

Amtmandsboligen stod færdigbygget i 1910 med de to sidefløje og domestikfløjen mod øst som er opført som ét hus. Kort efter blev der bygget endnu en administrationsfløj mod vest.

I 2014 er bygningen renoveret, men med samme byggestil bevaret. Derudover er haven blevet mere åben og indbydende.

 Ønsker du at få mere af vide, kan du læse bogen ” Amtsmandsboligen i Hjørring” skrevet og udgivet af Realdania Byg. I bogen er der også et uddrag af en anden bog ” Det var jo en anden tid”, hvori Bente Simspon fortæller om, hvordan det er at være amtsmandsdatter i slut 30erne og start 40erne. 

Følg os:

VisitNordvestkysten © 2024
Danish