Sandskulptur

Verdens største sandslot opføres i Blokhus

7.6.2021
Foto: Skulpturparken Blokhus

Det sker store ting i Blokhus - bogstavelig talt. Netop nu opføres nemlig intet mindre end verdens største sandslot. Den enorme sandskulptur, som er placeret ved Skulpturparken Blokhus, vil både symbolisere Jammerbugten og Nordjylland, men også Covid-19.

opførsel af verdens største sandslot

Foto:Skulpturparken Blokhus

Opdatering 08.07.21

Ved indvielsen af sandslottet den 2. juli, blev det afsløret at den enorme sandskulptur endte med en højde på 21,16 meter samt en diameter på 32 meter - altså blev sandslottet både højere og større end først forventet. Til projektet blev der brugt mere end 6400 tons sand, hvor syv erfarne stampere stod for den grundlæggende baseopbygning inden 16 af verdens bedste sandskulptører overtog og skabte den kunstneriske udformning. 

I Blokhus har man igangsat et stort og banebrydende projekt, som skal øge opmærksomheden på kultur og oplevelser i Nordjylland. Henover juni måned konstrueres verdens største sandslot, der har en sokkelbredde på hele 27 meter, og som forventes at måle præcis 20 meter og 21 centimeter, når det står færdigt til indvielse den 2. juli. Den meget præcise højde skal symbolisere årstallet 2021. 

Med en højde på over 20 meter vil sandslottet i Blokhus slå den tidligere verdensrekord, sat i Tyskland, som var på lige knap 18 meter. Herved vil skulpturen desuden opnå en plads i Guinness World of Records.

Vi har det bedste sand i verden, så hvis ikke vi kan slå verdensrekorden, så er der ingen, der kan.

Til projektet fortæller John Andersen, indehaver af Skulpturparken: "Vi har det bedste sand i verden, så hvis ikke vi kan slå verdensrekorden, så er der ingen, der kan." Han fortæller desuden: "Vi søsætter dette helt ekstraordinære projekt, så vi i fællesskab kan sikre vækst, udvikling og fokus på kunst og kultur i Blokhus, Jammerbugten, Nordjylland, ja hele Danmark." 

I det enorme sandslot integreres derfor kendte Nordjyske pejlemærker som fiskekutterne fra Thorup Strand, dyrene i Aalborg Zoo, feriehusene langs Vestkysten og sømærket i Blokhus. På toppen af værket vil Covid-19-piktogrammet være at finde, som symbol om den tid, vi er gået igennem under pandemien.

Skulptør arbejder på sandskulptur

Foto:Skulpturparken Blokhus

Projektet vækker stor begejstring hos partnerne

"Det er fantastisk, det vi er vidne til her", fortæller borgmester i Jammerbugt Kommune, Mogens Chr. Gade og fortsætter: "Handling slår alt. Det her er et imponerende initiativ, der er til alles bedste i et område, som er én af perlerne i dansk turisme."

Projektet om at skabe verdens største sandslot vækker også glæde hos Destination Nordvestkysten, der ligesom Jammerbugt Kommune har takket ja til at være sponsor. "Det her kommer til at løfte os som destination til en anden liga henover sommeren og efteråret. Det vil skabe en masse trafik og interesse, og det vil gavne ikke alene Blokhus, men hele vores kystområde," udtaler Peter Krusborg, direktør i Destination Nordvestkysten.

Fakta om projektet

  • Sandslottet vil bestå af mere end 4.860 tons sand 
  • Det bliver fragtet af 140 lastvognstræk 
  • Sandslottet får en sokkelbredde på 27 meter 
  • Det forventes at kunne ses de næste 6 måneder – uanset vejret. 
  • Teknikerteam, kunstnerteam og arbejdsteam på godt 30 personer kommer til at arbejde i skiftehold med projektet. 
  • Nogle af verdens dygtigste sandskulptører udformer sandslottet. 
  • Sandslottet forventes at stå færdig 2. juli 
  • Projektet løber op i godt 3 millioner.

Følg os:

VisitNordvestkysten © 2024
Danish