Gå til indhold
©  Foto:

Skotlander Rum - Handcrafted Danish Rum

Titte og Anders Skotlander startede i 2013 i en kælder og har produceret prisvindende rom, gin og likør lige siden. I dag ligger produktionen i Pandrup i Nordjylland med egen butik.

Verdens bedste rom

Siden grundlæggelsen af Skotlander Spirits i 2013 har Anders Skotlanders mission været at lave spiritus af høj kvalitet. At benytte de bedste råvarer og de bedste danske destillatører til at udføre det ædle håndværk. Skotlander Rum laver prisvindende rom, gin og likør midt i Jammerbugten og har vundet over 20 internationale priser.

Eventyret tog sin begyndelse helt tilbage i 1600-tallet og nærmere bestemt i det caribiske øhav, hvor de prægtige sejlskibe fragtede deres gods. På de caribiske øer blev den liflige rom produceret, så de ædle dråber kunne fragtes om bord på skibene og gøre sømændenes strabadsfyldte, lange hjemfærd bare nogenlunde tålelig.

Især England og Frankrig havde godt gang i romtønderne, men Danmark kom i den grad med på bølgen, da kronen overtog De Vestindiske Øer tilbage i år 1755.

Som bekendt solgte Danmark øerne for en slik. Siden da har vi, i stærk alkoholsammenhæng, hovedsageligt gjort os i snaps. Produceret på det mulden under de hjemlige - og noget koldere - himmelstrøg kunne byde på, nemlig hvede og kartofler. Snapsen er vi da også rigtig gode til, men nu er det danske romeventyr altså begyndt på ny – dog uden al slaveriet. Det er helt frivilligt.

Velkommen til Skotlander Spirits

Bag firmaet står ægteparret Anders og Titte Skotlander, der i 2016 sagde deres respektive jobs i tv og reklamebranchen op, solgte lejligheden i København og flyttede ind på en gammel gård i Vildmosen for at hellige sig spiritusproduktionen på fuld tid.

Men kan man overhovedet lave rom i Danmark? Ja, det kan man godt. Sukkerrørmelasse fra Sydamerika og nordjysk vand fra egen boring gæres til en mæsk på 10%, som så destilleres på Nordisk Brænderi. Den lyse rom ”Skotlander White” blev kåret til ”Verdens Bedste Lyse Rom” i 2015 ved Miami Rum Festival. Det er også denne rom, der bruges til de lagrede versioner, og selve lagringen nyder godt af det kolde danske klima, som giver en anden smagsprofil end de caribiske rom.

”Vores rom lagres ved lav temperatur – dvs. at fordampningen er minimal, og vi holder derfor på alle smagsnuancerne. Derudover benytter vi meget små fade af høj kvalitet - primært sherry fade - så vi ikke behøver at vente 10 år, som mange af de store producenter er nødsaget til at gøre, fordi de bruger kæmpestore fade, hvor kontakten mellem rommen og træet er minimal,” siger Anders Skotlander.

Parret eksperimenterer med forskellige steder til lagringen, fx lagrer de rom på en gammel træskonnert i Københavns Havn, under teltdugen til Orange Scene på Roskilde Festival og i en gammel bunker fra Anden Verdenskrig ved Aabybro Mejeri.

Følg os:

VisitNordvestkysten © 2023
Danish