Anders Skotlander

SKOTLANDER RUM - Handcrafted Danish Rum

Foto: VisitJammerbugten
Attraktioner
Lokale smagsoplevelser
Skotlander Spirits har taget romproduktionen op i Danmark. Igen, fristes man til at sige. For der var engang for meget længe siden, hvor det faktisk var de vesteuropæiske lande, der dominerede den traditionsforbundne romproduktion.
Adresse

Hjulmagervej 19

9490 Pandrup

Kontakt

E-mail:post@skotlander.com

Telefon:70605722

Verdens bedste rom

Eventyret tog nemlig sin begyndelse helt tilbage i 1600-tallet og nærmere bestemt i det caribiske øhav, hvor de prægtige sejlskibe fragtede deres gods. På de caribiske øer blev den liflige rom produceret, så de ædle dråber kunne fragtes om bord på skibene og gøre sømændenes strabadsfyldte, lange hjemfærd bare nogenlunde tålelig.

Især England og Frankrig havde godt gang i romtønderne, men Danmark kom i den grad med på bølgen, da kronen overtog De Vestindiske Øer tilbage i år 1755.

Som bekendt solgte Danmark øerne for en slik og siden da har vi, i stærk alkoholsammenhæng, hovedsageligt gjort os i snaps. Produceret på det mulden under de hjemlige - og noget koldere - himmelstrøg kunne byde på, nemlig hvede og kartofler. Snapsen er vi da også rigtig gode til, men nu er det danske romeventyr altså begyndt på ny – dog uden al slaveriet. Det er helt frivilligt.

Velkommen til Skotlander Spirits

Bag firmaet står ægteparret Anders og Titte Skotlander, der for snart to år siden sagde deres respektive jobs i tv og reklamebranchen op, solgte lejligheden i København og flyttede ind på en gammel gård i Vildmosen for at hellige sig spiritusproduktionen på fuld tid.

Men kan man overhovedet lave rom i Danmark? Ja, det kan man godt. Sukkerrørmelasse fra Sydamerika og nordjysk vand fra egen boring gæres til en mæsk på 10%, som så destilleres på Nordisk Brænderi. Den lyse rom ”Skotlander White” blev kåret til ”Verdens Bedste Lyse Rom” i 2015 ved Miami Rum Festival. Det er også denne rom, der bruges til de lagrede versioner, og selve lagringen nyder godt af det kolde danske klima, som giver en anden smagsprofil end de caribiske rom.

”Vores rom lagres ved lav temperatur – dvs. at fordampningen er minimal, og vi holder derfor på alle smagsnuancerne. Derudover benytter vi meget små fade af høj kvalitet - primært sherry fade - så vi ikke behøver at vente 10 år, som mange af de store producenter er nødsaget til at gøre, fordi de bruger kæmpestore fade, hvor kontakten mellem rommen og træet er minimal,” siger Anders Skotlander.

Parret eksperimenterer med forskellige steder til lagringen, fx lagrer de rom på en gammel træskonnert i Københavns Havn, under teltdugen til Orange Scene på Roskilde Festival og i en gammel bunker fra Anden Verdenskrig ved Aabybro Mejeri.

Her kan du købe Skotlander Rum:
Gjøl Liv
Aabybro Mejeri
René's frugt og grønt i Fjerritslev
Beith's Vinhandel i Aabybro

Adresse

Hjulmagervej 19

9490 Pandrup

Åbningstider

01 Jan 20 / 31 Dec 20

mandagtirsdagonsdagtorsdagfredaglørdagsøndag

Måske også interessant for dig:

Sidst opdateret af
VisitNordvestkysten, Jammerbugten