©  Foto:

Strandingsmuseum St. George

Strandingsmuseum St. George modtog i 2019 den europæiske museumspris "The Silletto Prize" for sin stærke lokale forankring og formidling på en fængslende måde. 

Strandingsmuseum St. George i Thorsminde på kanten af Vesterhavet formidler historien om strandinger og forlis på den barske jyske vestkyst og i Nordsøen og rummer bl.a. mange tusinde fund fra vraget af det engelske orlogsskib HMS St. George, der sammen med HMS Defence, strandede juleaftensdag i 1811 ud for Thorsminde. Næsten 1400 søfolk omkom ved de to skibes forlis.

De mange spændende fund fra vraget - kanoner og håndvåben, guldmønter, musikinstrumenter, vinflasker - giver et fantastisk indtryk af livet ombord i 1811. Dyk ned i strandingshistorierne, og lev dig ind i, hvordan de voldsomme begivenheder påvirkede kystbefolkningen. 

Gennem scenografi, lyd, lys og film formidles historien på en ny og anderledes måde. Udformningen af museet tager udgangspunkt i skibet HMS St. George, og museet er, ligesom skibet var det, 59 meter langt og rummer tre etager, ligesom skibet havde tre dæk. Gennem museets tre etager står det 5,4 tons tunge ror som et centralt omdrejningspunkt, der med sin duft af tjære og hav er med til at trække havet og oplevelserne under vandet i kælderen, hvor lyset er blåt, og man ser vrag og bjærgningsmetoder.

Rund besøget af med en shoppetur i museumsbutikken, nyd en kop kaffe med udsigt over havet og havnen, og slip børnene løs på den udendørs maritime legeplads.  

Læs mere om kystbyen Thorsminde og find inspiration til endnu flere oplevelser. Se video fra Thorsminde.

Strandingsmuseum St. George er særdeles velegnet som besøgssted for busselskaber med mulighed for guidet rundvisning.  

Tilgængelighed

Man kan låne en kørestol, elevator (minus udsigtstårn), brede gange, hårdt underlag, toilet og elevator. Strandingsmuseum St. George er et tilgængeligt museum, hvor alle – også kørestolsbrugere og gangbesværede – kan opleve fortællingen om dramatiske strandinger og livet ved havet. Museet er i flere etager, og en elevator gør det nemt at komme rundt overalt. Derudover har vi fokus på komfort og tilgængelighed: Handicaptoilet med let adgang. Bænke og siddepladser i udstillingerne, så der er mulighed for at holde pauser. Et loungeområde, hvor man kan slappe af før, under eller efter museumsbesøget. Du kan også låne en kørestol, hvis du er gangbesværet, men vi tager forbehold for, at alle er udlånt, så tag gerne kontakt til os inden dit besøg. 

I flere af museets udstillinger bliver der brugt dramatiske virkemidler som lyd og lys for at understøtte fortællingen om livet ved og på havet. Vi ønsker at skabe en god oplevelse for alle vores gæster. Har du spørgsmål eller særlige behov, er du altid velkommen til at kontakte os.

Følg os:

Andre sider

VisitNordvestkysten © 2025
Danish