VisitNordvestkysten
Bunkers ved Løkken
Bunkers ved Nordvestkysten

Bunkere ved Nordvestkysten

Langs hele Vestkysten ligger der bunkere, som et tydeligt tegn på krigstiden.

De tyske, rå betonbunkere er med tiden dukket frem af sandet, hvor de lå godt skjult under krigen og blev brugt som en uigennemtrængelig befæstning langs havet. Østfronten krævede enorme mandsskabsressourcer, og det var nødvendigt for Hitler at befæste de vestvendte kyster bedst muligt. I tysk propaganda blev befæstningen fejlagtigt beskrevet som en ubrydelig mur af beton, spækket med artilleri og bemandet med loyale elitetropper. I virkeligheden bestod den mest af en række befæstede støttepunkter, og elitetropperne var soldater, som enten var på rekreation efter skader i kamp, eller var for unge eller gamle til at kæmpe i fronten. 

Bunkermuseet Hanstholm

Bunkermuseum Hanstholm er Nordeuropas største befæstningsanlæg fra 2. Verdenskrig. Oplev den enestående museumsbunker på 2500 m2, hvor man kan se hvordan soldaterne levede. Ovenpå bunkeren findes dokumentationscenteret, som er en interaktiv udstilling, der handler om livet i Danmarks stærkeste fæstning under 2. verdenskrig. Historien fortælles om både de tyske soldater og civilbefolkningens liv i skyggen af befæstningsanlæggene. Man kan komme med museumstoget rundt i det historiske terræn på den originale smalsporsbane, som blev anlagt af tyskerne for at transportere tung ammunition ud til kanonerne.

Frilandsmuseet Hanstholm er en del af bunkermuseet, her kan man gå på opdagelse i de smukke omgivelser på jagt efter alle 19 bunkere i det bakkede landskab. De er stort set alle åbne, så det er muligt at komme ind og ligge præcis der hvor de tyske soldater lå og bevogtede en del af Skagerak inde fra land.

Bunkermuseet Hanstholm

Bunkermuseet Hirtshals 10. batteri

Bunkermuseet i Hirtshals ligger i skøn natur og med udsigt til Byens vartegn, Hirtshals Fyr. Her er mulighed for at komme helt tæt på historien og se hvordan de tyske soldater levede under 2. verdenskrig. Der var opstillede lysposter, som tyskerne brugte for bedre at kunne se fjender i mørket. Bunkeranlægget er det sted i Danmark, hvor der er flest udgravede bunkere. 54 ud af 70 bunkere er udgravet og en stor mængde kanoner, morter- og maskingeværstillinger. Anlægget er tilgængelig året rundt, men om sommeren er der mulighed for spændende guidede ture.