©  Foto:

Hundborg

Landsby i Thy

Hundborg er en aktiv lille landsby med ca. 600 indbyggere, hvor dagligvarerne købes i Dagli'brugsen, som er byens eneste butik.

Byen har som de fleste mindre lokalsamfund en masse foreninger, der står bag en mængde lokale arrangementer.

Forsamlingshuset er byens samlingssted om vinteren, mens sportspladsen og den lille plantage Dybdahlsgave danner rammen om mange sommeraktiviteter. Senest er Gartnerens Have midt inde i byen kommet til, og her er et optimalt pausested for de mange cykelturister, der kommer gennem byen.

Dybdahlsgave passes og plejes af en plantageforening. Her holdes der traditionelt Skt. Hansfest.
Syd øst for plantagen finder man Hundborg Mose, hvor der er et meget rigt fugleliv, og hvor der under krigen blev fremstillet millioner af tons brændsel til brug i omegnen. Der er en lille gruppe, som stadig har maskineriet til tørvefremstilling, og de demonstrerer af og til deres kunnen.

Det bedste overblik over mosen får man fra P-pladsen ved Hundborg Friskole, hvor er der et formidabelt vue over mosen og over mod nabobyerne Snedsted og Sundby.

Nord for byen ligger den såkaldte Hundborg Bue, som er en randmoræne fra sidste istid, skubbet op fra Sjørring Søs bassin. På toppen af den lå der tidligere 48 gravhøje, og der er stadig mange.

Heroppe finder man også Nordthys højeste punkt "Bavnehøj" (71 m.), hvorfra der er en fantastisk udsigt. F.eks. er der en god udsigt til den 850 ha. store Sjørring Sø som nu er udtørret.

Af bygningsmæssige seværdigheder kan anbefales den gamle og meget smukke Hundborg Kirke med inventar fra 1600 tallet.

P-pladsen ved kirken er det optimale sted at indlede turen på den afmærkede vandrerute gennem byen, hvor der på interessante steder er opstillet plancher, der fortæller, om det man ser.

I omegnen finder man Faddersbøl Mølle, som blev restaureret i 2002 med alt det gamle inventar intakt, og med møllens og mølleriets historie fortalt i plancher. Møllen er åben for publikum hver dag i sommerhalvåret kl. 10:00 - 18:00.

Der er den smukke Jannerup Kirke med Nordjyllands fineste billedskærerarbejde fra 1648. Kirken var blandt landets rigeste i 1700 - 1800 tallet pga. sin pengeblok.

I sognet er der tre gamle hovedgårde: Råstrup, Ulstrup og Faddersbølgaard, som alle rummer interessante historier. I fordums dage var det adelige slægter, som ejede dem. Gårdene kan findes tilbage til 1300 tallet, og ejerne har op gennem tiderne haft stor indflydelse på egnens udformning.

Følg os:

VisitNordvestkysten © 2024
Danish