
Havets Hemmeligheder
Hos Havets Hemmeligheder kan du opleve unikke genstande og fascinerende historier, du kun finder her. Museet rummer flere særudstillinger, der ikke fortælles andre steder end her
Hvalfangstmuseet
På Hvalfangstmuseet kan du genopdage en glemt historie. Hvalfangst var engang en vigtig industri, hvor hvalfangst spillede en central rolle i Europas udvikling. Hvalolie blev brugt til både belysning i lamper og til at smøre maskiner. I museets udstilling kan du se, hvordan hvalfangsten foregik, og hvilke imponerende – og drabelige – redskaber der blev brugt.
Dykkermuseet
Dykkehistorisk Museum er Danmarks første museum dedikeret til dykningens historie – fra de tidligste teknikker til moderne tid. Se den berømte Thisted-klokke, som muliggjorde udgravningen af det mægtige svenske krigsskib Vasa. Inde i klokken brugte dykkerne et lille stearinlys, der ikke kun gav lys, men også viste, når ilten var ved at slippe op. Oplev dykningens spændende og nervepirrende verden på nært hold, og se bl.a. Kong Frederiks egen dykkerstol, brugt under et af hans togter.
Eksplosionsmuseet
Her i eksplosionsmuseet finder du en stor og fascinerende samling af bomber og eksplosiver – naturligvis alle ufarlige. Udstillingen spænder fra små håndgranater til de frygtindgydende atombomber, der blev anvendt under Anden Verdenskrig. Vores grundholdning er klar: "Krig skal ikke forherliges – men historien skal fortælles." Bomberne vidner om krigens grusomheder og de mange tragiske begivenheder, der fandt sted – som fysiske beviser på fortidens synder.
Forlismuseet
I forlismuseet træder du ind i en verden af skibsforlis og søfartshistorie, fra vikingeskibe til moderne passagerskibe. Hvert forlis rummer en dramatisk fortælling. Se blandt andet vores flotte rekonstruktion af det grønlandske skib Hans Hedtofts sidste, dramatiske øjeblikke, hvor en telegrafist kalder efter hjælp i sit sidste øjeblik. Få et unikt indblik i de stærke billeder fra forliset af Estonia, som har givet grobund for mange myter. Her præsenterer vi alt, hvad der vides om tragedien.
Forlismuseet dækker også nogle af de største søkatastrofer i nyere tid – herunder de mange tusinde kvinder og børn, der mistede livet på flugt over Østersøen i krigens sidste måneder. Samtidig fortæller vi historien om store skibe fyldt med KZ-fanger, der blev angrebet ved en tragisk fejltagelse af britiske fly.
Vi har desuden en hel afdeling dedikeret kun til ubådsforlis, med bjærgede genstande og fortællinger om det barske liv for ubådenes besætninger. Mange af ubådsforlisene skete tæt ved de danske kyster.
Gallerigang og kuriositeter
Gå på opdagelse i vores gallerigang med malerier af danske krigsforliste skibe, skibsmodeller og en lang række spændende kuriositeter fra forskellige tidsaldre. Rundt på museet kan du også fordybe dig i dramatiske strandinger og skibsforlis, skildret gennem stemningsfulde malerier.
Når du har brug for en pause, byder vores selvbetjeningscafé på kolde drikke og små forfriskninger – så du kan samle energi til at opleve endnu mere.
Tilgængelighed for kørestolsbrugere:
Ved indgangen til museet er der en rampe, som gør det let for kørestolsbrugere at komme ind. Museet er i to plan, men det er nemt at komme til og fra første sal med elevatoren, som du finder lige ved siden af trappen ved receptionen. Der er en hård belægning i hele museet, og der er brede gange. Det er nemt at komme tæt på udstillingerne, så kørestolsbrugere får samme gode oplevelse som alle andre. Der er handicaptoilet.
Vi anbefaler, at du kontakter museet og hører om de handicapvenlige tiltag, inden du besøger museet.