©  Foto:

Bymiljø Hjørring

Den gamle del af Hjørring byder på et hyggeligt bymiljø med en dejlig atmosfære. Det er bestemt værd at gå en tur i den ældre bydel, som du finder i Nørregade, Museumsgade, Vestergade, Stokbrogade og på Nørre Torv.  Bydelen byder på mange seværdigheder som fx bindingsværkshus, gyder, brostensbelagte stræder og de tre middelalderkirker og det gamle rådhus på Axeltorv.

Det gamle rådhus

Det gamle rådhus ligger på Axeltorv ved Nørregade og blev bygget i 1831-1834. Byen havde før dette et andet rådhus, der lå lidt nord for det nuværende rådhus, men stadig på Axeltorv. I dag ejes rådhuset af Vendsyssel Historisk Museum. 

Vendsyssel Historiske Museum

Vendsyssel Historiske Museums hovedbygning ligger i Museumsgade 3, i kort afstand fra det gamle rådhus.  Museet er grundlagt i 1889 af tandlæge Lønborg Friis. På museet kan du udover bl.a. oldtidsfund også se Friis’ klinik som den så ud på daværende tid. I museumshaven finder man en buste af Friis. Senere blev Holger Friis, søn til Lønborg Friis leder af museet frem til 1986. Holger var ligesom sin far tandlæge i byen.

Købmand Riis’ gård

Købmand Riis’ gård, der er en af Hjørrings ældste bygninger, ligger i Nørregade 35 og er opført i 1793 af bygherre købmand Niels Andersen Riis. Han anvendte bygningen som pakhus. Byen købte i 1812 bygningen og brugte nu bygningen som skole. I 1822 måtte skolen finde nye lokaler, da amtet skulle bruge bygningen som sygehus i forbindelse med en syfilis – epidemi der havde ramt amtet og allerede 2 år senere måtte sygehuset bruges i forbindelse med en koppeepidemi.

Bygningen var dog ikke egnet som sygehus, da det blev beskrevet som ” et gammelt, fugtig pakhus” og blev efter 10 år på adressen flyttet til et nybygget sygehus i Skolegade.  (Skolegade 6).

Siden har bygningen har flere forskellige ejere og i 1972 overtog den selvejende institution ”købmand Riis’ Gaard” bygningen og foretog en gennemgribende renovering.  Bygningen har som det eneste bindingsværkshus i byen med undtagelse af Provstegården i Vestergade, stor akitektonisk værdi.

I dag har Restaurant Hereford House adresse i bygningen.  

Håndværkernes Hus.

Håndværkernes Hus er etableret midt i Hjørrings gamle bydel i Nørregade 27B i gården ved et gammelt pakhus, tag evt. et kig ind i den hyggelige gård. Bygningen er et smukt tidligere pakhus udført i enkel byggestil, der er karakteristisk for det gamle Hjørring.  Det er et levende hus med atmosfære, hvor man både kan se, høre og mærke lugten fra de arbejdende værksteder. Håndværkernes hus er i 2014 flyttet i nye lokaler i Tinpottegyde 6, der ligeledes er en del af den gamle bydel i Hjørring.  

Tinpottegyde

Tinpottegyde finder du på Sct. Olai Stræde mellem Vendelbohus og Sct. Olai Kirke. Stedet har sit navn efter et værthus, der tidligere lå på stedet.  Tinpottegyde er en velbevaret gade med oprindelig stenbelægning og omkring nr.6 er der et fint gårdmiljø omkranset af velbevarede bygninger fra ca. 1890. Nyere byggeri i gården er fra 1990, men veltilpasset det gamle miljø

Følg os:

VisitNordvestkysten © 2024
Danish