Iswaerket

Fra industri til magi - Jyllandsakvariet er kommet på glat is

19.6.2020
Foto: Lars Mørch

Vestkysten får en helt ny, magisk attraktion, når Iskunsten åbner i havnebyen, Thyborøn, lige i kølvandet på Covid-19. Iskunsten er en indendørs, permanent udstilling af isskulpturer og er den eneste af sin art i Europa.

- Der opstår noget helt magisk i sammenspillet mellem den krystalklare is og lyset, som ikke kan beskrives - det er ren magi og skal opleves som det kunstværk, det er. Sådan fortæller Michael Madsen, ejer af Iskunsten by Jyllandsakvariet i Thyborøn.

Jyllandsakvariets maritime univers med hajer, rørebassiner, kuttere og de mange andre naturlige hav-, vand- og strandoplevelser udvides med en helt særlig, permanent udstilling. Det sker i direkte forlængelse af en 3-måneders periode, hvor Covid-19 har sat i sit præg på den danske turistbranche. I Thyborøn har man brugt tiden på at sætte turbo på en idé til en helt ny helårsåben attraktion med isskulpturer. 1. juli åbnes dørene til en udstilling af isskulpturer med maritime emner, men hen over året kommer skiftende udstillinger som eksempelvis østers-isbar, juleudstillinger og workshops for både gæster i området og grupper på udflugt.

Attraktionen har fået navnet Iskunsten, og det er det gamle frysehus i Thyborøn, som ligger rammerne til. Frysehuset, der ligger i Jernbanegade, tæt på havn og shopping i byens centrum, er bygget sidst i 40’erne som et supplement til det isværk, der på den tid lå på den anden side af gaden. Det er den maritime historie om isværket og frysehuset, der leverede is til fiskekutterne på den tid, der har skabt idéen.

-Vi slutter ringen og får frysehuset tilbage til noget af den aktivitet, der var i den oprindeligt. Nu bruger vi bare de store isblokke til at skabe kunstværker i stedet for at køle fisk. I Danmark findes allerede flere sandskulpturfestivaller, men udstillinger af isskulpturer i denne skala og hele året rundt er ikke set før, hverken på dansk jord eller i Europa. Projektet er støttet af Dansk Design Center som et post-corona sprintprojekt.

Følg os:

VisitNordvestkysten © 2024
Danish