Istid og levende indlandsklitter - cykelrute

Cykeltur fra Ulfborg i Vestjylland gennem Ulfborg Plantage og Nørre Vosborg Hede, kendt for sine mægtige indlandsklitter. Klitterne er ”levende”, og i tørt og blæsende vejr ”vandrer” de stadig. Cykelruten til Stråsø Plantage, hvor isranden og smeltevandet efterlod vindslebne sten (gåsebryststen) fra Norge og Sverige til Danmark. Fortsæt gennem Vind Hede. Ved Fuglsang og Gosmer broer findes fredet egekrat med status af urørt skov.

Cykelturen begynder i stationsbyen Ulfborg, som opstod i 1875, da man anlagde jernbanenettet i Vestjylland.

Turen går gennem Ulfborg Plantage og Nørre Vosborg Hede. Heden er kendt for sine mægtige indlandsklitter. Klitterne er ”levende”, og i tørt og blæsende vejr ”vandrer” de stadig.

Heden har ikke altid været tilgængelig for publikum, da den var et af de sidste steder i Danmark, hvor urfuglen levede. Da urfuglen forsvandt i 1998, blev heden åbnet for publikum.

Turen fortsætter gennem Stråsø Plantage, hvor isranden og smeltevandet under den seneste istid for 12.000 år siden efterlod vindslebne sten (gåsebryststen), som vidner om, at isen bragte materiale fra Norge og Sverige til Danmark.

Turen går videre gennem Vind Hede, hvor der ved Fuglsang og Gosmer broer findes fredet egekrat med status af urørt skov. Det er rester af den naturskov, der formodentlig dækkede hele Vestjylland i tidligere tider.

Turen går tilbage gennem Stråsø Plantage, Nørre Vosborg Hede, Ulfborg Plantage og til Ulfborg.

Rød rute på kortet. 35 km.