©  Foto:

Fra nazibunker til koldkrigsbunker - Rundvisning

Rundvisningen er for alle med en enestående spionfortælling fra Anden Verdenskrig og omvisning i koldkrigsmuseumsbunkeren i Thyborøn. Nyt i 2024. Fiskeriets vilkår under Anden Verdenskrig samt historien om Nordsø aktionen. En stor og meget farlig modstandsaktion med deltagelse af Thyborøn fiskere i foråret 1945.

En af de største bunkere i Thyborøn Fæstningen er oprindelig opført som marinens kommandocentral i 1944. Thyborøn Fæstningen var en tyskernes vigtigste og største anlæg langs den jyske vestkyst og består af hele 106 bunkere.

Efter krigen blev den store bunker indrettet som overvågningscentral for marine hjemmeværnet under Den Kolde Krig. Efter Anden Verdenskrig var Thyborøn nemlig yderst interessant, hvor den nye fjende var russerne og det daværende Sovjetunionen. Fra den nu gennemrenoverede og nyindrettede bunker overvågede marine hjemmeværnet indsejlingen til Limfjorden ved havnen i Thyborøn.

Overvågningen af indsejlingen til Limfjorden varede ved dog med hovedvægt på civile opgaver helt frem til 2015. Herefter blev bunkeren af Maritim Historisk Selskab omdannet til museum for Den Kolde Krig.

Russiske skibe kom i flere tilfælde rigtig tæt på den jyske vestkyst i deres spionagearbejde. Der var tale om russiske spionskibe forklædt som trawlere, der også i et tilfælde sejlede helt ind i selve Limfjorden. På denne måde blev Thyborøn skueplads for internationalt efterretningsarbejde.

Rundvisningen indeholder også den historiske baggrund for sammenhængen mellem afslutningen på Den Kolde Krig og Ruslands forsøg på at invadere Ukraine. 

Imidlertid havde Thyborøn også dannet baggrund for et fremragende stykke efterretningsarbejde under Anden Verdenskrig. Der var tale om dobbeltagenten Poul Morell Nielsen, der arbejdede som arkitekt for tyskerne på deres bunkersbyggeri, men samtidig viderebragte alt, hvad han vidste om de tyske forsvarsværker, til de allierede.

Arkitekten bag den unikke camouflering af bunkere i Thyborøn var netop Poul Morell Nielsen. Hans meget nøjagtige tegninger over de tyske anlæg bliver stadig anset for at være noget af det bedste og mest nøjagtige efterretningsarbejdet udført i Europa under Anden Verdenskrig. Morells dæknavn var Skildpaddespionen.

Guiden er uddannet historiker og har flere års erfaring i at fortælle historien om bunkerne langs den jyske vestkyst.

Ved dårligt vejr er det for det meste muligt at være indendørs det meste af tiden.

 

Praktiske informationer

Pris: 85 kr. for voksne, 55 kr. for 12 til 15 årige, under 12 år gratis.

Tilmelding på https://historieguidenvestkysten.dk/thyboroen-faestningen/

Betaling til guiden kontant eller mobilepay.

Mødested udenfor Sea War Museum, Kystcentervej 11, 7680 Thyborøn.

Følg os:

VisitNordvestkysten © 2024
Danish