Gå til indhold
madbar

Hanstholm

Foto: Destination Nordvestkysten

I Hanstholm er der godt nok ingen fine sandstrande eller maleriske gamle fiskerhuse. Men tag ikke fejl. Hanstholm har meget at byde på for dig, der er på jagt efter det rå og upolerede, er nysgerrig efter at indsnuse atmosfæren i en levende fiskerihavn eller er historisk interesseret.

Hanstholm Havn

Hanstholm er spisefiskens hovedstad, og det mærkes. Havnen er et livligt område, der har sin egen travle og larmende hverdag i en kulisse af mågeskrig, losning af fisk og skovling af is. Turister er velkomne på havnen, der har fået sin egen fiskerestaurant, Medvind, lige ved siden af auktionshuset. På havnen findes også Det Gamle Røgeri, der er kendt for sine stjerneskud.

I sommermånederne kan de morgenfriske komme bag kulisserne på Hanstholm Havn med en lokal guide, når de frisklandede fisk kommer under hammeren i havnens epicenter, Hanstholm Fiskeauktion. Visse dage er der havnerundfart, vragsafari, familiefisketure og lystfiskerture for de søstærke til Det Gule Rev.

Hanstholm Havn

Foto:Destination Nordvestkysten

Spor efter krigen

Overalt i Hanstholm ser man sporene efter 2. verdenskrig, idet Hanstholm var en strategisk forpost for tyskerne og en vigtig del af forsvarsværket, Atlantvolden. Centralt i fæstningsværket var de fire store kanonstillinger, hvor af den ene i dag er en del af Bunkermuseum Hanstholm.

Hanstholm Bunkermuseum skildrer Hanstholms strategiske betydning under 2. verdenskrig og dokumenterer ved hjælp af krigsmateriel, mandskabsrum og tekniske installationer, hvordan besættelsesmagten opererede her. Inden for anlægget er der en 4,3 km lang smalsporsbane, der blev brugt af ammunitionstoget. Dette tog kører stadig – nu med turister. En del af museets historie er i øvrigt, at det var en central kulisse for optagelsen af filmen Olsen Banden i Jylland i 1971.

Resterne af fæstningsværket og byens huse ligger på Hanstholm-knuden, en solid kalkstensformation, der rager 40-65 meter op over havet. Yderst på knuden – med udsigt over havet og havnen ligger Hanstholm Madbar, der udover spisekort også byder på koncerter – og mulighed for overnatning.

Bunkermuseum udstilling

Foto:Bunkermuseum Hanstholm

Bunkermuseet

Foto:Destination Nordvestkysten

Hanstholm Fyr

Er du i Hanstholm, bør du ikke snyde dig selv for et besøg i Hanstholm Fyr. Fyret blev opført i 1842, og der er offentlig adgang til tårnet, hvorfra der er en fantastisk udsigt, blandt andet mod syd til Hanstholm Vildtreservat, der er en del af Nationalpark Thy.

Fyrkomplekset er et fredet bygningsværk, og efter en stor renovering danner det ramme om skiftende kunstudstillinger med fokus på Nordatlantisk samtidskunst.

Hanstholm Fyr

Foto:Destination Nordvestkysten

Surf i Hanstholm

Hanstholm kan desuden prale af at have et populært surfspot lige under de tre store vindmøller ved Roshage. Dette er det nordligste surfspots af de lidt over 30 spots der også populært kaldes for Cold Hawaii. Cold Hawaii strækker sig fra netop Hanstholm i nord til Agger Tange i syd, hvor de mest populære surfspots ligger i Klitmøller og Vorupør.

Følg os:

VisitNordvestkysten © 2022
Danish