Spor efter krigen
Overalt i Hanstholm ser man sporene efter 2. verdenskrig, idet Hanstholm var en strategisk forpost for tyskerne og en vigtig del af forsvarsværket, Atlantvolden. Centralt i fæstningsværket var de fire store kanonstillinger, hvor af den ene i dag er en del af Bunkermuseum Hanstholm.
Hanstholm Bunkermuseum skildrer Hanstholms strategiske betydning under 2. verdenskrig og dokumenterer ved hjælp af krigsmateriel, mandskabsrum og tekniske installationer, hvordan besættelsesmagten opererede her. Inden for anlægget er der en 4,3 km lang smalsporsbane, der blev brugt af ammunitionstoget. Dette tog kører stadig – nu med turister. En del af museets historie er i øvrigt, at det var en central kulisse for optagelsen af filmen Olsen Banden i Jylland i 1971.
Resterne af fæstningsværket og byens huse ligger på Hanstholm-knuden, en solid kalkstensformation, der rager 40-65 meter op over havet. Yderst på knuden – med udsigt over havet og havnen ligger Hanstholm Madbar, der udover spisekort også byder på koncerter – og mulighed for overnatning.